Стефанос Циципас се класира за финала на турнира по тенис на клей от сериите "Мастърс" с награден фонд от 5,9 милиона евро. Двукратният шампион победи драматично с 6:4, 3:6, 6:4 Яник Синер за 2 часа и 39 минути.

Поставеният под номер 2 италианец поведе с пробив и 4:2 в третия сет, но след това на два пъти имаше нужда от помощ от физиотерапевт, като видимо изпитваше физическа болка. Гръцкият тенисист се възползва от проблемите на своя противник и успя да направи обрат, въпреки че видимо отстъпваше Синер през по-голямата част от двубоя.

Италианецът, който по-рано през сезона спечели титлата от Откритото първенство на Австралия, допусна едва второ поражение през годината. От следващата седмица 25-годишният Стефанос Циципас ще се завърне в топ 10 на световната ранглиста, след като се класира за седми финал в турнирите от сериите "Мастърс".

Представителят на Гърция, поставен под номер 12 в схемата, спечели титлата в Монте Карло през 2021 и 2022 година. Циципас, който има шест победи в общо девет двубоя срещу Синер, постигна първи успех срещу състезател от топ 3 на класацията на АТП от 2022 година. В другия полуфинал един срещу друг ще се изправят Новак Джокович и Каспер Рууд.