Нов сезон, нови надежди. Така по традиция би трябвало да изглеждат нещата в Славия в навечерието на новия шампионат. Този път обаче атмосферата на стадиона в Овча Купел е доста по-различна. И то след силното представяне в края на изминалото първенство, когато изглеждаше, че „белите” са изградили стабилна основа, върху която просто ще дооформят своя облик в предстоящите мачове от „А” група. Сега обаче реалността изглежда по друг начин и като че ли всички вече са наясно, че този сезон ще бъде оцветен в тъмни тонове - картина, към която все по-малобройните фенове на Славия са привикнали през последните години.

В основата на успешните резултати през пролетта, бе националът Радослав Василев. Контузията, която той получи в края на миналия сезон обаче, не само му попречи да проведе подготовка с тима, а и ще го лиши от възможността да играе в предстоящите мачове на отбора. Така отборът остава без основния си нападател, реализирал 10 гола през изминалото първенство. В халфовата линия и защитата също ще отсъстват основни фигури - с тима се разделиха Карлос Фонсека и Фернандер Касай. Липсата на ключови футболисти във всички звена означава само едно - балансът в състава е поставен под сериозна въпросителна.

А новите футболисти на този етап не дават гаранция, че ще заместят пълноценно отсъстващите. Безспорно най-значимият трансфер е този на бившия халф на ЦСКА Антон Карачанаков. Освен него, бяха привлечени вратарят Антонис Стериакис, бранителите Живко Атанасов и Мартин Дечев, а на път да подпише договор е и Дуду. Френското ляво крило остави добри впечатления по време на подготовката и бе един от многобройните футболисти, които преминаха проби, преди да бъде преценено, че нямат нужните качества за Славия. Всички те бяха свободни агенти, а Иван Колев бе принуден непрекъснато да променя състава по време на приятелските срещи, за да ги види в игрова обстановка.

Липсата на финансови средства за трансфери бе продиктувана и от внушителните разходи, които ръководството на Славия трябваше да покрие за разрешителни, изследвания и идейни проекти за новия стадион на тима. В крайна сметка обаче се оказа, че такъв няма да има и „белите” отново са в изходна позиция...

А целите? В последните 5 сезона, Славия завърши на два пъти осми, два пъти девети, а веднъж дори и единадесети. Има ли изгледи за подобрение на това класиране? Поне засега едва ли...