Новата система на първенството вече влезе в същинската си фаза на плейофите. Изминал е едва един кръг от нея, а вече си личат несъвършенствата и.

Най-набиващо се на очи е пълното безсмислие на втората седмица. Последните три отбора в класирането отдавна се чувстват изпаднали. Все още има малка въпросителна около четвъртия изпадащ, но изоставането на Черноморец на 9 точки зад Славия и Локо Сф е значително.

Мачове без интрига на повечето места със 100 до 500 зрители по трибуните, слаб футбол и предпоставки за корупция. Това е изводът, който се налага.

Но дори и в първата седмица, където дербитата се редуват всеки кръг, пак не е идеалният вариант. Все пак дори мачове като Литекс – Лудогорец, които в рамките на около месец се повтарят 5 пъти, включително тези за Купата, няма как да не доскучеят. Когато се върти една и съща плоча многократно и Вечното дерби ще се изтърка.

Следващия сезон пак ще гледаме плейофи, само че в по две шестици, тъй като отборите в „А“ група ще бъдат 12. Реално нищо съществено няма да се промени.

Най-добре при сегашното финансово и спортно-техническо състояние на клубовете в България сякаш е да се сформира Лига от 10 отбора без плейофна фаза. Така няма да има, или поне е по-малко вероятно да има, отбори-фигуранти в дълги периоди от шампионата.

Реформите бяха започнати, хубаво е да се помисли и за тяхното продължаване.