Не. Няма да говорим за мача между тези два отбора игран вчера. За него може би ще стане дума малко по-долу и то в малко по-различен контекст. Тук става дума за борбата за титлата.

Както и очаквахме първенството се превърна в надпревара с два коня. Въпреки напъните на ЦСКА, Ботев и Литекс в крайна сметка само Лудогорец и Левски излязоха на последния вираж преди финалната права. Сега остава единият да заеме по-удобната позиция за атака на първото място.

Преди пряката битка за титлата на 18 май трябва да се изиграе още един кръг. В последните мачове и Лудогорец, и Левски забравиха дружните издънки и натрупаха по 5 поредни победи. Как точно се получиха те и дали са плод на спортно-техническите качества, късмета или нещо друго оставяме на заден план, защото в крайна сметка важат спечелените точки. Другото единствено може да остави горчив привкус, но той няма значение.

Точно преди решителната битка обаче двата отбора имат да изиграят по още един мач. Лудогорец посреща Славия, а Левски гостува на Ботев Враца. Мачове, които логично погледнато, не би трябвало да са проблем и за двата отбора предвид разликата в класите. Дали обаче е така?

В Разград 100-годишната Славия със сигурност няма да изглежда така, както в последните си мачове, в които „белите“ на практика не играят за нищо. Това е най-нормалното нещо на света. Славия и Лудогорец имат стара закачка още от миналата година, а и тази Венци Стефанов и Кирил Домусчиев извадиха томахавките по случая „Миро Антонов“. Славия със сигурност ще иска да сложи пръв в колелото на Лудогорец, а и няма да е чудно, ако има и бонусче (нали не вярвате на твърденията на Тодор Батков, че Левски не премира съперниците на Лудогорец?). В това обаче няма нищо лошо, имат – дават, а това означава само едно – здрав мач.

По презумпция мачът във Враца също трябва да е здрав. Ботев драпа за своето оцеляване и всяка точка би била изключително ценна. На стадион „Христо Ботев“ се играе трудно и трудно се печели. Лудогорец също се опари под връх Околчица. В Левски са наясно, че Враца е последната крепост, която трябва да бъде превзета, преди истинската битката на терена срещу Лудогорец. Издънка срещу Ботев на практика може да обезсмисли мача на „Георги Аспарухов“.

Ето защо спокойно може да определим отборите на Славия и Ботев Враца като основните поддържащи актьори преди сцената между главните действащи лица в Български футболен шампионат 2013.

Тук обаче е момента, в който трябва все пак да обърнем внимание на двубоя, който двата тима изиграха вчера. Той породи различни съмнения, които в крайна сметка са недоказуеми и са свързани не само с 90-те минути на стадиона в „Овча Купел“.

Ясно е, че в Разград Лудогорец и Славия ще играят на „кило кръв и метър кожа“. Би трябвало по същия начин да се развие и мачът във Враца.

След вчерашния мач между Славия и Ботев обаче в публичното пространство излязоха съмнения за схеми от типа „вземи-дай“, в които прибързано бяха намесени двата отбора. Сега Ботев трябва да доказва на терена, че не е част от сценариите представени от „сините“ ръководители - „Ще станем шампиони, има начини“ или „Всички трябва да помагат на Левски“.

При всички положения последните двубои на лидерите преди голямото дерби за титлата крият своята интрига. Те със сигурност няма да минат леко и ще се нажежат допълнително обстановката преди сблъсъка на 18 май. А той може да се окаже епичен предвид създаващото се напрежение седмици преди двубоя.