Остават само няколко дни до старта на пролетния дял на шампионата в българската А група, но първенството е на път да бъде жестоко минирано. И то не толкова самите мачове и резултатите от тях, а отношенията между клубовете, трансферите и действията на футболистите.

Едва ли има човек интересуващ се от футбол, който в последните няколко дни не е чул за случая “Миро Антонов”. За всички, които са забравили, Мирослав Антонов е български нападател, който вкара няколко гола за Монтана и Спортист Своге, премина в Левски, но се провали тотално, игра малко в Лудогорец и пак за Монтана и толкова. Средностатистически български футболист силно желан в Славия.

Миро Антонов обаче реши, че му е студено да тренира в Разград и това е достатъчна причина договорът му с Лудогорец да бъде прекратен. Всъщност комисиите на БФС влязоха в затворен кръг и сами нямат идея какво да направят. СТК първоначално потвърди прекратяването на договoра, Арбитражната комисия правилно потвърди решението базирано на българското законодателство, но върна случая за преразглеждане към СТК, която трябва да вземе под внимание и футболните закони и да прецени меко казано странните мотиви на футболиста. Сред тях ясно се откроява като изразена причина ниските температури в Разград, които пречили на тренировъчния му процес.

Днес членовете на спортно-техническата комисия ще трябва жестоко да се потят, за да решат казуза. Реално обаче такъв не съществува, въпреки опитите на Вили Вуцов и Венци Стефанов да ни убедят в точно обратното. Стигна се до момента, в който Антонов бе сравнен с Дрогба и преминаването му в Галатасарай. Спорът между нападателя и китайския клуб обаче е за пари, а българинът има действащ договор с Лудогорец, получава не лоша заплата над 5000 лева и я взима на всяко 15-то число. Просто и ясно.

Да, факт е, че Антонов не попада в плановете на Ивайло Петев, но има възможност да тренира самостоятелно на работното си място в Разград. На практика нападателят няма никакво обективно основание да си тръгне когато пожелае.

Да, кодексът на труда важи за всеки един български гражданин, който може едностранно де прекрати трудовия си договор с работодателя след определено предизвестие. Но, има едно голямо НО. Футболът е малко по-различна материя. В него се подписват договори и се осъществяват трансфери, които са свързани с пари. Това е причината във футбола да има наредби за трансферите на футболистите, които трябва да се изпълняват. Държавните институции спокойно могат да прекратят трудов договор и да бъде подписан нов при друг работодател, но във футбола това води до последствия регламентирани от футболните наредби. Картотеката, като такава, е подчинена на футболните закони, а не от държавните. Двата закона не трябва да си противоречат, а да се допълват, но не и да действат изцяло самостоятелно в зависимост от това на кого какво му е угодно.

При положение, че днес СТК картотекира Миро Антонов в Славия, то ще настани истинска анархия. Това ще означава, че ако Мартин Камбуров реши, че повече не му се играе в ЦСКА и получи по-добра заплата в Левски още на следващия ден може да прекрати договора си с “червените” и да премине на “Герена”. Като причини спокойно може да изтъкне - Бай Добри не е напомпал достатъчно топките или пък тревата на “Българска армия” не е достатъчно зелена и мека.

Случаят “Миро Антонов” със сигурност разбуни духовете в българския футбол дни преди да започнат самите мачове. Той обаче изглежда толкова ясен, че дори собственикът на Левски Тодор Батков се възмути и заяви цитиран от Стандарт: “Ако Миро Антонов бъде картотекиран в Славия ще е абсолютно заобикаляне на закона”. Не трябва да забравяме, че Левски и Лудогорец са конкурентите за титлата, но и Батков освен собственик на “сините” е адвокат по професия и със сигурност разбира нещата.

Сега е най-важно да разберем дали в крайна сметка днешното решение на СТК ще узакони кражбата на футболисти, което може да зачеркне от речника на българския футбол думата “трансфер”.