Славия и Българският футболен съюз честитиха 80-ия рожден ден на Александър Шаламанов.

"Легендарният Александър Шаламанов празнува своя 80-годишен юбилей. Най-силният десен краен бранител в историята на българския футбол има незаличима диря и в "белия" клуб. 12 сезона с гордост носи по терените екипа на Славия, като футболист, а след това раздава майсторството си и на младите като треньор на подрастващите, а и в първия отбор. ПФК Славия честити големия юбилей и пожелава здраве и бъдещи радости с любимия "бял" клуб на Александър Шаламанов", се казва в съобщението на "белите".

Бившият защитник е трикратен носител на купата на страната, вицешампион с "белите" и пет пъти е бронзов медалист. Футболист номер едно на България за 1963 и 1966 година, а с екипа на Славия играе в европейските турнири. Автор е и на един гол. Полуфиналист за КНК през 1967 година. В елита има изиграни 262 мача с фланелката на Славия, автор е и на два гола. Обличал е националната фланелка 42 пъти, участник на две световни първенства: през 1966 в Англия с 2 мача и през 1970 в Мексико с 3 мача. След Мондиала в Англия е включен в идеалния отбор на света. Като скиор Александър Шаламанов е участник в зимните олимпийски игри в Скуо Вали (САЩ) през 1960 година.

"Днес 80 години навършва легендарният български спортист Александър Шаламанов. Защитникът е роден на 4 септември 1941 година, а първият му клуб е столичният ЦСКА. За "червените" записва само два мача за първенство, преди да премине в Славия и да се превърне в емблема на отбора. Българският футболен съюз честити юбилея на големия Александър Шаламанов и му желае здраве и дълголетие!", пише в сайта на БФС.