Дунав и Славия е един от най-равностойните мачове в историята на българския футбол. Особено, ако погледнем само двубоите, в които русенци са домакини. И затова "драконите" сега ще гонят секване на черна серия от 36 години срещу този съперник. 

От 26 срещи между двата тима в североизточна България (русенци са домакинствали и в Разград) само една е завършила с успех с повече от един гол разлика за единия съперник. Това е станало на 7 април 1963 година, когато Дунав бие с 2:0, пише "Меридиан мач". Всичко останало са равенства и минимални победи за един от отборите.

В последните си 8 домакинства пък "драконите" така и не могат да прекършат "белите". Пет от тях завършиха наравно, а в другите три Славия спечели с 1:0. Освен това трябва да се върнем чак до далечната вече пролет на 1985-а, за да стигнем до последната победа на Дунав у дома над този противник.

На 23 февруари русенци бият славистите с 2:1. За тях се разписват Ешреф Сюлейманов и Драгомир Енчев, а между тези две попадения за Славия бележи Петър Александров.

Тази изключителна равностойност и оспорваност на мачовете между тези съперници в Русе не е толкова ясно изразена, когато двубоите са в София. В тях има по-убедителни победи, включително и две такива за русенци. Така например през ноември 2017-а те спечелиха в столицата с 0:2, а още са пресни спомените и от гръмкия им успех с рядко срещаното по нашите терени 5:3 през миналия сезон.