Вратарят на Славия и националния отбор на България Светослав Вуцов получи ново международно признание. Той бе включен сред 10-те най-обещаващи футболисти до 21-годишна възраст за своя пост от базирания в Швейцария Международен център за спортни изследвания (CIES).

При подбора на футболисти са отчетени възрастта, записаните до 13 декември игрови минути за 2022 г., общият натрупан опит до момента, продължителността на договора и моментната цена. По тези показатели Вуцов е на 10-о място в света с коефициент 14.9 за опит. Той има 3090 игрови минути за годината, което го нарежда на пета позиция сред връстниците му в тази десетка. Най-много е играл 19-годишният румънец Роберт Попа от Университатя Крайова - 3754 минути.

Моментната цена на Светослав Вуцов пък е 2 млн. евро, според изчисленията на CIES. Това го нарежда наравно с Попа, като двамата делят шестата позиция по стойност. Най-високо е оценен белгиецът Маартен Вандеворд от Генк, който вече има договор с РБ Лайпциг, чийто футболист ще стане от лятото на 2024 г. Стойността му е 18.1 млн. евро. Вандерворд е и лидерът в класацията за най-талантливи вратари с коефициент за опит 27.2.

В началото на годината отново CIES включи Вуцов в друга подредба - сред 100-те най-талантливи футболисти до 19 години в Европа, като го класира под №10 сред вратарите. Светослав Вуцов вече има 4 мача за мъжкия национален отбор на България.


efbet подкрепя българския спорт