Колоритният собственик на Славия Венци Стефанов заяви, че не очаква изненади в Първа професионална лига през пролетния дял на сезон 2018/2019. Босът на „белите” посети отбора по време на зимната подготовка, която се провежда в Алания, Турция, като прогнозира, че Левски и ЦСКА ще се борят за второто и третото място, а Лудогорец за 8-а поредна година ще бъде безапелационен шампион.

Бизнесменът призна открито говори за проблемите, които вижда в лагерите на „сини” и „червени” и показа, че още изпитва горчилка заради факта, че ветеранът Георги Петков не спечели анкетата за Футболист №1 на България за 2018 година.

„Според мен подготовката върви много добре, условията са перфектни. Досега не сме пропуснали нито минута от тренировъчния процес. Ние доста години идваме в Турция и благодарение на нашия водач и фирмата, с която работим от толкова години, сме избрали – по тяхно мнение и виждане – най-доброто място за подготовка. Ние не търсим луксозни хотели, искаме футболистите да спят на удобни легла, да се хранят добре, всичко да е наред и най-важното – да има терени, на които да се водят”, каза Стефанов за Спортно шоу Гонг.

„Славия е по-различен от всичките отбори с това, че е най-старият клуб и е създал някои други любими клубове, за да има срещу кого да играе. По-различното е, че се опитваме да стоим здраво на земята, не се изхвърляме, не правим гръмки трансфери. Не търсим футболисти, играли в Манчестър, Челси и къде ли не другаде, а после да се чудим как да ги освобождаваме.”

„Собствеността не може да се смени, защото тя е на Славия. Добре знаете, че Славия и още един клуб в България са единствените тук, които имат своя собственост. Утре който и да стане собственик, този клуб няма да отиде в забвение. Няма да има нито „осмици”, нито „деветки”. Ние не обичаме да се „въртим”. Ние сме това, което сме, и се стараем да остане така както от създаването, та досега.”

„При нас положението с финансите е така, както от първия ден – борим се и се борим здраво. Финансовата дисциплина при нас е много сериозна, плащаме всички данъци до стотинка от момента, от който сме в клуба, и ще продължаваме. Не си позволяваме да имаме задължения не с години, не с месеци, а даже и с дни. Аз смятам, че ако повече български отбори се съобразяват с финансовата дисциплина и се простират според чергата си, много по-добре ще бъде за нашия футбол. Няма да хвърляме стотици или милиони долари за бежанци, за по-жълти, по-черни, по-такива футболисти, които само задръстват българското първенство.”

„Ако зависи от Славия, завръщането на нашия стадион ще се случи. Това, което се изисква, подменихме изцяло. Подменихме затревените терени, сложихме осветление, подменихме изцяло изкуствените терени – малките и големите. Горе-долу това са ни възможностите. Ние нямаме големи възможности като някои отбори, не искам да споменавам имена. Толкова ни е дълга чергата, толкова ще се завиваме.”

„Знаете ли поговорката, че кучето си лае, а керванът си върви? Разговаряме за финансов феърплей, но всеки си прави, както сметне за добре.”

„Убеден съм, че новите попълнения са класа. Колкото до това дали лесно сме се разбрали, те ще ви кажат. Малко ги понабих първо, после ги затворихме в едно мазе… Малкият Боримиров (визира Алекс Боримиров, сина на Даниел Боримиров – б.р.) ни е преотстъпен, все още нямаме тази чест (да бъде пълноценно попълнение – б.р.).”

„Георги Петков и доколко бих го търпял да играе? Като играем срещу Левски, той „заключва” вратата. Ако не играем за Купата, ще има мачове за първенството. Ей го е къде е. Дали е обиден, че не стана Футболист на годината? Седмица преди церемонията аз казах какво ще е класирането, кой ще бъде най-добър млад футболист и така нататък. Мисля, че не сбърках никъде, също и за треньорите – кой ще е първи, втори, трети. Това е мач, който се е играл предварително.”

„Венци Стефанов е играл в правилната половина. С никой журналист не е говорил, никого не е агитирал или убеждавал, така да се каже. Нали имате списъците? Те показват едно – ЦСКА. Аз желая много здраве и успех на Кирчо Десподов, но не беше необходимо да стане Футболист №, че да се продаде. Това са номера от селски вечеринки, от зората на демокрацията. Който си мисли, че по този начин ще вдигне цената, той бълнува и сънува кошмари. Сега хората имат скаути, чукат, виждат това и това. Няма нужда от такива циркове и палячовщини.”

„Какво има да разговарям с Гриша Ганчев по този въпрос? То цяла България го видя, какво да говоря? Защо да убеждавам Гриша Ганчев, че не се прави така. Аз не съм от типа „другарко, той ме ритна, моля, изгонете го”. При нас няма такива работи. В ЦСКА има такива и в някои други клубове.”

„Как бих оценил ситуацията в Левски и дали съм изненадан? Ами, последните 10 години там е най-интересно. Така се получават нещата. За разлика от един уважаван от мен спортен журналист, който казва, че съм наговорил купища глупости за Левски, аз съм ходил на мачове на Левски, когато той е седял на гърнето. Мога да го потвърдя и докажа. Той не е бил на мачовете с Бенфика и другите отбори. Ходили сме да крадем от училищата звънците, че да сме на стадиона. Бил съм щастлив да гледам футболисти като Гунди, Сашо Костов, Меци Веселинов, Соколето… Не мога да се съглася, че когато си на стадиона и си от противниковия отбор, трябва да чуеш какви ли не неща за собствената си майка, за починалото си дете и какво ли не още.”

„Който е собственик на Левски, трябва, първо, много да го обича, ама много. И също така да обича футбола, защото това ще кажат привържениците на Левски, на Ботев, Славия, ЦСКА – клубът е любов. Трябва да обичаш отбора си. Не трябва да ходиш просто защото някой ти е казал, че отиваш там и даваш каквото там трябва, за да може един отбор да съществува. Така няма начин да се постигне каквото и да било.”

„Не само на Левски, и на ЦСКА това липсваше до идването на Гриша Ганчев, защото той е футболен човек, болен цесекар. Той прави нещата така, че да са за доброто на клуба. Преди това идваха титани, гърнета, Чичо-Томовата колиба и всичко беше „куче влачи рейс”.

„Аз мисля, че има фактори, които няма да позволят на Левски да поеме по пътя на ЦСКА (с фалита – б.р.). Дано изберат правилния начин, по който Левски да излезе от кризата. За мен това състояние на Левски е критично. Левски никога не е бил такава разпасана команда – днес Роси, утре друг, трети, пети… Едни събличат треньори, други заключват футболисти в съблекалните, трети ги гонят да ги бият. Това е много лошо.”

„Смятам, че тази пролет няма да има никакви изненади – Лудогорец е безапелационно първи. Второто и третото място Левски и ЦСКА ще си ги разделят. Опитват се Берое, както и някои други отбори, но и те са дим без огън.”

„За мен съдийството е много по-добро отпреди. Мога да кажа, че това, което се случва в съдийството, ако има случаи, в които реферите са ощетили един или друг отбор, смятам, че в 90 процента от случаите е било неможене и е било непреднамерено”, завърши Венци Стефанов.