Дори когато говорим за футбол, пак можем да разчитаме за поука на донеслия толкова много радост у нас през уикенда Григор Димитров.  Хасковлията може да потвърди, че в тениса постигането на пробив е важно, но още по-важното и понякога по-трудното е неговото затвърждаване. С други думи – когато си рекъл „А”, трябва да кажеш и „Б”, иначе работата не просто остава наполовина свършена, ами направо си увисва.

Точно такива половинчати стъпки – сами по себе си пълни разочарования - предложиха Левски и ЦСКА на своите фенове през уикенда, а за сметка на това лидерът в Първа лига Лудогорец пак се върна към победите. Подновяването на първенството след пауза за националните отбори винаги има шанс да произведе любопитни резултати, а събитията се стекоха така, че те изцяло спомогнаха за каузата на разградчани и по никакъв начин не вдигнаха акциите на преследвачите.

И тъй, нека преминем към събитията от 16-ия кръг...

СЛАВИЯ – СЕПТЕМВРИ СОФИЯ 4:1

Играч на мача: Галин Иванов

Двата столични тима влязоха в дуел на Националния стадион „Васил Левски” от съвсем противоположните полюси – Септември беше в серия от 4 поредни победи (все с по 1:0), докато „белите” в три поредни шампионатни мача не познаваше вкуса на успеха. Отборът на Николай Митов отново спази традицията да се разпише поне веднъж. Проблемът бе, че противникът наниза цели 4 попадения в мрежата на Янко Георгиев. Въпреки разгромния резултат победата не дойде никак леко за Славия, като до заключителния четвърт час и автогола на Румен Трифонов резултатът се задържаше 1:1.

Загорчич: Бяхме по-добри изпуснахме много

Митов: Няма да правим трагедии, но ще си кажем грешките

Галин Иванов: До 75-ата минута беше тежко

ПИРИН – БЕРОЕ 0:1

Играч на мача: Мартин Камбуров

Бавно и без много блясък Берое продължи изкачването си в класирането. Старозагорци пристигнаха на стадион „Христо Ботев” в Благоевград със знанието, че ще трябва да пречупят един костелив противник. Пирин показа познатото лице – много дисциплина в защита и себераздаване по целия терен. Това не промени факта, че Берое беше отборът, който повече търсеше гола и имаше по-чистите положения. Едва в 85-ата минута легендарният Мартин Камбуров прониза мрежата зад Благой Макенджиев, за да запише своя 194-и гол в българския елит. Само 2 попадения делят 37-годишния играч от втория във вечната ранглиста Наско Сираков.

Вечният Камбуров - №3 във вечната листа на голмайсторите

Томаш: Заслужена победа

Карачанаков: Спечелихме ценни три точки

Камбуров: Трите точки за важни, за да се утвърди Берое в топ 6

Радуканов: Сега ли да напусна Пирин?! Ще се борим до последно

ЦСКА – БОТЕВ ПЛОВДИВ 1:1

Играч на мача: Тодор Неделев

Напрежение след края на дербито между ЦСКА и Ботев

Очевидно паузата за националните отбори дойде в неправилния момент за „червените”. Двете седмици прекъсване не позволиха на ЦСКА да се задържи на гребена на вълната от историческата първа шампионатна победа над Лудогорец. У дома  те играха доста по-бледо и само автоголът на Лазар Марин ги спаси от загуба. Ботев от своя страна има защо да съжалява, защото освен реализираната от Тодор Неделев дузпа, в заключителните минути имаше ситуации, с които да отмъкне пълния комплект точки. За „жълто-черните” остава утехата, че си тръгнаха непобедени от негостоприемно място като „Армията” и съхраниха поредицата от 8 срещи без поражение.

ЦСКА поиска оставката на шефа на съдиите

Белчев: Обезличихме хубавата победа в Разград

Стойчо Стоилов: Да дават титлата на Лудогорец и да закриват първенството

Киров: На стадиони като "Армията" трябва да вкараш 2 гола, за да победиш

Неделев: Щом съдията е свирил, значи има дузпа

Дюлгеров: ЦСКА трябва да побеждава, другото са приказки

ЛОКОМОТИВ ПЛОВДИВ – ЛУДОГОРЕЦ 0:3

Играч на мача: Клаудиу Кешеру

"Лаута" замръкна и заради токов удар

Макар и наказан, Херо влезе в историята на българския клубен футбол

Лидерът в класирането прие с отворени обятия грешката на ЦСКА. На стадион „Локомотив” под тепетата Лудогорец не остави и сянка на съмнение в сблъсъка си срещу местните „железничари”. Два бързи гола още в първите 20-ина минути до голяма степен убиха интригата. След паузата съдията Стефан Апостолов утежни положението на домакините, като вдигна доста пресилен директен червен картон за бранителя Пламен Николов. За да има още повече горчилка в поражението, крайният резултат оформи бившият любимец на кръвния враг – Жоао Пауло Араужо. Така от 2 точки авансът на „орлите” пред ЦСКА стана 4, което осигурява не много, но все пак по-голямо спокойствие при евентуална грешна стъпка.

Акрапович: Допуснахме евтини грешки

Помощникът на Херо: Сами си направихме мача лесен

Кешеру: Ясно е, че при тези условия не мога да остана в Разград

ДУНАВ – ЧЕРНО МОРЕ 0:1

Играч на мача: Мариян Огнянов

Разликата между Дунав от миналия сезон и настоящия тим на русенци като имена в отбора не е чак толкова голяма. Класирането обаче свидетелства за огромния спад в нивото – от топ 6 до предпоследната позиция в класирането. За последно „драконите” победиха в първенството през септември и дори с новия треньор Малин Орачев чакането продължава. Черно море дойде в Русе, видя и победи. Бирсент Карагарен имаше нещастието да си отбележи автогол, който неговите съотборници така и не успяха да върнат. Всъщност последното не бива да учудва – след 16 изиграни кръга русенци имат отбелязани едва 9 гола и само Витоша (8) има по-слаба атака.

Малин Орачев: Много брак

Луканов: С такова поведение Черно море няма проблем за топ 6

Огнянов: За топ 6 трябват и победи във Варна

ВИТОША БИСТРИЦА – ЛЕВСКИ 0:0

Играч на мача: Михаил Иванов

Марк Бата изгледа веднага спорния момент с дузпата за Левски

И като стана дума за яловото нападение на Витоша, то не попречи на тоталния аутсайдер да сътвори една от сензациите в кръга. Насред Националния стадион „Васил Левски” отборът с едва 2 точки от 15 мача прибави нова към сметката си, препъвайки Левски. Очакваше се „сините” на Делио Роси едва ли не с лекота да разгромят селекцията на Костадин Ангелов, но реалността се каза болезнено различна. Дори меко казано спорна дузпа, отсъдена от Георги Давидов, не помогна на безидейния столичен гранд. Една от големите звезди в лятната селекция Жорди Гомес профука наказателния удар, при който игралия преди време за Левски Михаил Иванов взе сладък реванш за начина, по който се раздели с клуба. Е, с три точки на дъното изглежда, че само чудо може да спаси Витоша този сезон, но пък 6-те разлика спрямо ЦСКА и 10-те спрямо лидера Лудогорец превръщат титлата в избледняващ мираж за Левски.

Коце Ангелов: Забравяме за романтиката

Мишо Иванов: Левски няма нужда от подобни подаръци

Делио Роси: Определено не се представихме както трябва

Букарев: В понеделник имам среща със Спас Русев

ВЕРЕЯ –ЕТЪР 2:0

Играч на мача: Георги Андонов

Кръгът приключи в понеделник на "Трейс Арена", където Верея отново заслужи мястото си в първата шестица на временното класиране. Опитният Георги Андонов за пореден път бе ключовата фигура за финансово закъсалите старозагорци и бе в основата на двете попадения. "Болярите" от Велико Търново от своя страна не изживяват най-добрия си период. Тва бе тяхното четвърто поражение в последните 5 мача за първенство (в този период бе победен единствено аутсайдерът Витоша).

Илиан Илиев: Ако не се изпълнят задълженията, в петък ще си кажем нещата

Андонов: Имаме сили да победим Левски в София, дано съдиите не повлияят

Генчев: Има спад при Етър, трябва да си вярваме

Апостолов от Етър: Извинявам се за грешката си